Chia semínko – plnohodnotná potravina

Semena šalvěje hispánské (Salvia Hispanica) jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů esenciálních mastných nenasycených kyselin, s vysokým obsahem omega – 3 mastných kyselin, minerálů, vitamínů B, C a vitamínů rozpustných v tucích, jako jsou A, E, D, vlákniny, antioxidantů, bílkovin a energie.

 

Chia semínka  dokáží vstřebat 15x více vody, než sama váží. Potom postupně uvolňují energii a hydratují tělo. Dostatek vlákniny a vody v těle je důležitý pro správné trávení a optimalizuje Vaši váhu. Chia semínka jsou vhodná i pro diabetiky. Ideální zdroj bílkovin pro vegetariány a vegany.

 

Použití:
1 čajovou lžičku Chia semínek zalijte 1dcl vody nebo džusu, nechte nabobtnat a potom vypijte.  Případně zamíchejte do jogurtu. Dodržujte pitný režim a pijte dostatek čisté vody. Doporučené denní dávkování – nejvýše 15g. Nevystavujte přímému slunečnímu záření.

 

Další informace:

Chia semínko, přezdívané také poklad aztézských běžců, latinsky Salvia Hispanica 

z čeledi hluchavkovitých, pochází z Mexika a Guatemaly, kde již od pradávna zaujímalo své výsostné místo hned vedle amarantu, kukuřice a fazolí. Semena se pro své výjimečné vlastnosti přidávala téměř všude, tvořila hlavní součást menu, roztloukala na mouku, popíjela v nápojích, tzv. Chia Fresco, byla nedílnou součástí výživných kaší a léčiv.
Patřila mezi oblíbenou svačinku běžců, kteří díky tomuto zázračnému semínku dovedli mnohem lépe hospodařit s energií a uběhnout tak delší vzdálenost.

Jedním z hlavních přínosů těchto semínek je vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, který je dokonce vyšší, než u semínek lněných. Jedná se o esenciální kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit, je tedy třeba je přijímat stravou. Typ omega-3 mastných kyselin,
které se nacházejí v Chia, se jmenují alfa-linolenová kyselina (ALA) a v lidském organismu sehrávají velice podstatnou roli.

 

Například:

  • podporují správnou funkci ledvin, jater, plic, žlučníku
  • zkvalitňují paměť
  • mají hojivý a protizánětlivý účinek
  • blahodárný vliv na srdce a cévy, buněčné stěny, nervy a imunitu
  • snižují riziko vzniku diabetu 2. typu
  • snižují hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi
  • svým složením napomáhají předcházet vzniku Alzheimerovy choroby
  • jsou významnými antioxidanty
Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..