Semena šalvěje hispánské (Salvia Hispanica) jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů esenciálních mastných nenasycených kyselin, s vysokým obsahem omega – 3 mastných kyselin, minerálů, vitamínů B, C a vitamínů rozpustných v tucích, jako jsou A, E, D, vlákniny, antioxidantů, bílkovin a energie.
Chia semínka dokáží vstřebat 15x více vody, než sama váží. Potom postupně uvolňují energii a hydratují tělo. Dostatek vlákniny a vody v těle je důležitý pro správné trávení a optimalizuje Vaši váhu. Chia semínka jsou vhodná i pro diabetiky. Ideální zdroj bílkovin pro vegetariány a vegany.
Použití:
1 čajovou lžičku Chia semínek zalijte 1dcl vody nebo džusu, nechte nabobtnat a potom vypijte. Případně zamíchejte do jogurtu. Dodržujte pitný režim a pijte dostatek čisté vody. Doporučené denní dávkování – nejvýše 15g. Nevystavujte přímému slunečnímu záření.
Další informace:
Chia semínko, přezdívané také poklad aztézských běžců, latinsky Salvia Hispanica
z čeledi hluchavkovitých, pochází z Mexika a Guatemaly, kde již od pradávna zaujímalo své výsostné místo hned vedle amarantu, kukuřice a fazolí. Semena se pro své výjimečné vlastnosti přidávala téměř všude, tvořila hlavní součást menu, roztloukala na mouku, popíjela v nápojích, tzv. Chia Fresco, byla nedílnou součástí výživných kaší a léčiv. |
Jedním z hlavních přínosů těchto semínek je vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, který je dokonce vyšší, než u semínek lněných. Jedná se o esenciální kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit, je tedy třeba je přijímat stravou. Typ omega-3 mastných kyselin,
které se nacházejí v Chia, se jmenují alfa-linolenová kyselina (ALA) a v lidském organismu sehrávají velice podstatnou roli.
Například:
- podporují správnou funkci ledvin, jater, plic, žlučníku
- zkvalitňují paměť
- mají hojivý a protizánětlivý účinek
- blahodárný vliv na srdce a cévy, buněčné stěny, nervy a imunitu
- snižují riziko vzniku diabetu 2. typu
- snižují hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi
- svým složením napomáhají předcházet vzniku Alzheimerovy choroby
- jsou významnými antioxidanty